2014‚ 2015

2015

Sezóna ukončena, zimní tréninková pauza, těšíme se na jaro.

21. 11. Olešnice - seminář pasení bez ovcí II

Tak jsme se zúčastnily pokračování semináře pasení bez ovcí s Jitkou.  Povídaly jsme si a psi si vyzkoušeli cviky, které se pro pasení hodí. Třeba cviky na kontrolu, odložení, chůze u psovoda na obou stranách, procházení dveřmi, (brankou), fokus, brázda a stranové povely, všem to šlo skvěle.  Strávily jsme tedy příjemný den v Sky areálu Olešnice. Bohužel kvůli dešti předešlý den jsme část praktických věcí kolem oveček musely odložit na jaro, na pastvině bylo bláto. Mesi cvičila krásně, všechny cviky máme různě rozpracované, takže do jara máme co dělat. Teď bude aspoň tři měsíce pauza a na jaře se těšíme.

7. 10. Hodonín u Kunštátu dnes byla Mesi velice šikovná. Měla sice spoustu energie, ale taky lepší nervy. Daří se nám už pomalu začít v klidu chodit za ovečkama. Krásné, klidné vstoupení do košáru a ven, odložení, stopka a klidná chůze za ovečkama, to vše pomalu ladíme k dokonalosti. smiley Vždy pocvičíme brázdu i stranovky. Brázda jde Mesi dobře, stranovky jsme chvíli dělaly špatně, takže musíme opravit. Vše je ale na dobré cestě.

28. 9. Hodonín u Kunštátu další trénik u oveček na Rezavem kopci. Mesinka si na prostředí docela zvykla a pomaličku pracujeme v košáru. Musím říct, že se velice snaží. Je to moje holka šikovná. Dále trénujeme nasucho brázdu a outrany. Jitka má s námi trpělivost, nápady na pokračování a slova povzbuzení. Baví nás to a navíc je tam krásně.

23. 9. Hodonín u Kunštátu druhý trénink byl zase o něco lepší. Mesi se dostala do košáru a zjišťuje, že je to pořád stejné. Pomalu budeme pokračovat, tady se nedá nic uspěchat.

16. 9. Hodonín u Kunštátu dneska jsme byly poprvé u jiných oveček a jiné trenérky. Jitku jsem poznala víc na semináři o pasení bez ovcí. Zuzka se s námi hodně snažila, ale myslím, že Jitka, která má zkušenosti s Dantem - Begický ovčák Groenendael, nám může pomoci ještě víc. K Zuzce občas třeba taky zajedem, ale jinak to budeme zkoušet u Jitky.

25. 8. Dolní Kounice - další trénink po zkouškách. Zkouška Mesi trochu rozhodila, ale vracíme se k tomu jak jsme pracovaly před tím. Pomalu, ale jde to.

2. 8. Dolní Kounice zkoušky v pasení ZVOP

Rozhodčí: Zuzana Černá

Tak jsme jeli vyzkoušet pasení na oficiální závody. Dnes to byly jen vlohy, na nic jiného zatím nemáme. Poctivě trénujeme a už se to začíná pomalinku rýsovat, ale dneska to vypadalo, jako bychom nic neudělaly. Mesi natolik rozhodila změna místa, že vůbec nevnímala a chovala se jako na začátku při prvním seznámení, ale zájem, styl pro plemeno, tlak na stádo a případné štěkání předvedla, takže prospěla. Nás tedy čeká návrat v tréninku o pár kroků zpět a opětovné uklidnění. Je před námi ještě dlouhá cesta, ale cíl máme. Příští rok to bude zkouška HWT TS.

video zde

21. 5. Dolní Kounice - pokračujeme v trénincích a pomaličku se to lepší a snad se dopracujeme ke klidnému a pohodovému pasení.

28. 4. Dolní Kounice - dnešní trénink se mi docela líbil. Mesi měla velice dobré pokusy a už to začíná trošku vypadat jako pasení.

můžete se podívat na část tréninku zde

8. 3. Brno - seminář s Jitkou Ragánovou Pasení bez ovcí.

Seminář probíhal bez ovcí a obsahoval teorii pasení vycházející z rozebrání základních prvků chování ovcí a psa v kontextu jednotlivých trialových úkolů, teorii výcviku psa pro pasení bez ovcí a také praktický nácvik dovedností. Zvládnutí těchto základů umožní lépe pochopit požadovaný způsob práce psa s ovcemi, dodá jistotu při pohybu s ovcemi po parkuru, a především výrazně usnadní psovi začátky práce s ovcemi a spolupráci s psovodem. Po teorii v restauraci jsme si pak jednotlivé cviky vyzkoušeli venku v praxi. Všem to šlo velmi dobře a den jsme si opravdu užily.

 

Po novém roce pokračujeme v pasení, nebo spíš v krocení. Na první lednové lekci se nám dařilo pomalu na vodítku chodit za ovečkama, neštěkat a soustředit se. Myslím, že Mesi začíná chápat, co po ní chceme. Pomalu budeme odbourávat pamlsky a odměna za soustředění na ovečky bude to, že za nimi bude moct jít. Snad se nám bude dařit a i tahle činnost je součástí toho pomoci Mesi zvládat svoje nervy. devil yes

2014

25. 11. Dolní Kounice

Původně jsem chtěla jezdit na ovečky hlavně na Vsetín, ale jejich vytíženost a časové možnosti jsou špatné, a vzálenost je taky větší, takže ode dneška budeme pravidelně jezdit za Zuzkou do Dolních Kounic. Při této první návštěvě nechala Zuzka Mesinku projevit přirozeně, aby věděla co a jak. Další tréninky už jsme začaly pracovat na zklidnění temperamentu, aby byla Mesi schopná vnímat víc mně a neřvala a neposkakovala jen kolem ovcí. Do konce roku jsme stihly tři tréninky, ještě společně s mudíkem Broníkem. Těšíme se na příští rok a snad se tím zlepší u Mesi zvládání její povahy.

 

11. 8. Vsetín

Od jara jsme konečně chytly termín na trénink pasení. Mesi se teda dostala k ovečkám až v jednom roce. První kolo v košáru se ovcí bála a jen tak kolem poskakovala a štěkala. Pomáhal jí zkušený pes majitele ovcí. Druhé kolo už bylo trošku lepší a při třetím, kdy jsme byly venku z košáru myslím, že už Mesi neměla taková strach. Každopádně běhala kolem ovcí a za pomoci borderáka Siaka se jí dařilo vodit je po louce a nakonec dovézt domů do ohrady. Byly s námi kamarádi s borderkama a všichni jsme byly pro začátek pochváleni a povzbuzeni do další práce. Snad se nám podaří jet k ovečkám znovu co nejdřív.

video zde